Pages

Wednesday, July 29, 2009

Syaitan membantu menuju ke masjid

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid . Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid . Ditengah jalan menuju masjid, pemuda tsb jatuh dan pakaiannya kotor.

Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu, dan, LAGI, berjalan menuju masjid .

Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju masjid .

Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu.

Dia menanyakan identiti lelaki tsb, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid ,

jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'

Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang membawa lampu untuk masuk dan sholat subuh bersamanya. lelaki itu menolak. pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan, lagi, jawapannya sama.

Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan sholat.

lelaki itu menjawab

"Aku adalah IBLIS (setan)"


Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu.

Setan kemudian menjelaskan, 'Saya melihat kamu berjalan ke masjid , dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masj id ,
Allah memaafkan semua dosa2mu.

Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah , kamu tetap memutuskan kembali masjid .

Karana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu.

Saya KHAWATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga , jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu,
jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai dimasjid dgn selamat....'


Moral:
Jangan biarkan Setan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya.
Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan karena kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut .


If forwarding this message will bother you, or take too much time from you, then don't do it, but you will not get the reward of it, which is great...

Monday, July 27, 2009

im study at P*********** and ....

emm tak lama lagi aku nak masuk study balik.. well, ikut jadual betul aku sepatutnya suda habis belajar hehehe.. tapi... aku ada drop 2 SUBJEK ... tapi... ada tapi lagi... last sem aku ada GAGAL MATH uhuhuhuhuh..... apa punya nasib la.. aku suda p minta check unit exam... dorang bilang keputusan masih sama... WTF??!!!! Y??? aku pun taktau la... markah PB aku suda 30 = E , itu ok la.. tapi suda buat exam masih E lagi... yay.. macam aku tak masuk exam langsung, kan bagus jgn suruh aku masuk exam kalau gitu.. shit!!!!!!! huhuhuh panas tu... panas la juga.. tapi tak apa la... huhuh tension aku ehhh. lex ja la... 4.8.2009 ahaa.. masuk study balik... lepas tu ambik 3 SUBJEK lagi skg nie.. mati2... k laa chow.....

Thursday, July 23, 2009

Haram hukumnya bagi seorang Muslim laki-laki menikah dengan gadis satu kampung

JAKIM telah mengeluarkan fatwa baru. Setelah diadakan perbincangan dan diskusi di antara para pemimpin, JAKIM dan ahli ulama' memberikan fatwa pada tanggal 22 Julai tahun 2009:

Fatwa tersebut adalah seperti berikut:

"HARAM HUKUMNYA BAGI SEORANG MUSLIM LAKI-LAKI UNTUK MENIKAH DENGAN GADIS SATU KAMPUNG"

Fatwa JAKIM ini telah menimbulkan perdebatan dan bantahan yang sangat sengit antara yang pro dan kontra. Bahkan banyak pihak yang menyatakan bahawa JAKIM telah mengambil keputusan yang tidak munasabah dan terburu-buru. Wartawan Berita Harian telah meminta pegawai kanan JAKIM untuk memberi ulasan yang mendalam sebab sebab JAKIM mengeluarkan fatwa sedemikian.

Inilah isi wawancara tersebut:

Wartawan: Bagaimana JAKIM boleh mengeluarkan fatwa haram untuk menikahi gadis satu kampung?

Pegawai Kanan: Bagaimana tidak haram, sedangkan menikahi empat orang wanita
sahaja sudah berat, apalagi kalau menikahi 'satu kampung'...!!!

hehehehehe... Jangan Marah ya kawan, entri ini untuk suka-suka sahaja.. jangan stres-stres k

Monday, July 20, 2009

www.kkcafe.net

assalamualaikum semua , hari ni aku mau cerita sikit pasal website kawan aku. :D
ni web berfungsi sebagai komuniti kepada org2 sabah... tidak juga wajib semua sabah.. kalau org sabah lebih bagus la sebab bahasa2 n user2 d sana majoriti sabah n ayat2 dorang tulis pun sabahan hehehe.. kalau rasa2 mau belajar sabahan boleh la p website www.kkcafe.net
1 lagi website ni macam2 share barang yang best2 , berita tentang artis2 malaysia pun ada, request lagu ka, movie ka or software pun ada. dan macam2 lagi la.
part yang laing aku suka ialah thread "lawak" .. fuishhh.. best gila ni hehehe bah.. kalau ada masa jom la kita meramaikan website member aku ni... :D

Friday, July 17, 2009

cerita kami kak lina dan aku - lee chin mee @ lina jalil


masa aku keci dulu , kak lina lah yang selalu menjaga aku. aku masih ingat 1 cerita, sebelum kak lina meninggal dia pernah cerita kan bagaimana dia menjaga aku. pada masa tu aku baru umur beberapa bulan.. emm... rasa-rasanya lah.. lupa pula hehe ... time tu kakak aku dukung aku d belakng guna kain sarung.. macam biasa.. org dulu2 kan... masa tu kakak aku masih lagi remaja sambil2 bekerja menoreh getah. kakak lina la yg jaga aku... adik beradik lain kerja... sama juga macam mama aku.. pun kerja..
jadi.. time tu kakak dukung la aku p menoreh getah... ikut punya ikut.. sekali kakak aku tgk muka aku.. habis bintik2 merah hueheuhe sebab d gigit nyamuk.. lalalalal.....(enda ingat pun suda hehe)
1 lagi.. bilang kakak aku... dia kasi makan aku dulu.. dia bawa jalan2 tepi ruma.. dekat sungai sambil nyanyi2... n suap aku.. baru aku mo makan.. (betebiat betul)
beberapa tahun berlalu.... heheh time tu kakak aku jadi cikgu d Smk Badin, Tuaran . time tu aku baru darjah 1 ... kakak aku ni bawa la aku tinggal d sana sama2 n kakak aku ni d sana sebagai guru yg masak2 tu.. adoi... lupa pula... n dia juga la ketua warden....
kesimpulanya aku ni tinggal d asrama perempuan kuang2.... (time tu kecik mana la tau apa2.. sukurrrrr)
kakak lina aku ni jaga aku selama dua tahun.. lepas dua tahun kakak lina aku pindah pergi kundasang enda silap aku...
jadi... ni cerita time kakak aku jaga di sana.. aku selalu susahkan kakak aku.. sebab.. aku nakal betul time tu.. aku suka bekawan dgn anak tukang masak dewan makan... ada 2 org.. abangnya nama ADNAN dan adiknya bernama AZLAN ... ADNAN gumuk.. adiknya kurus kering.. hehehe.. aku selalu bawa dorang p main d sekitar sekolah menengah badin nie.. wuuuuuuuu siuk bah... part paling aku suka masuk kolam ikan.. heheh ain tangkap2 ikan... n.. kalau ada mercun aku suka ikat mercun dgn batu n umban p kolam.. ohohho cuz mau bunuh ikan.. well.. itu la kerja aku.. selain daripada itu aku suka masuk tandas sekolah.. sebab mau kasi habis pencuci tandas tu... kasi masuk air sikit.. guncang2.... pastu umban.. waw... malatup bah.. mantap2.. kekeke
time petang suka p padang... kan luas.. suka la lari2.. main bubut2.. hehehe.. oh ya... selain tu suka juga masuk asrama lelaki.. heheheh cari2 barang tuk main.. macam2 kamu unggar.. siuk ehh...
time kakak aku d sana... dia ada bawa maci aku sekali.. namanya maci mariati.... yay.. adik mama aku.. punya ganazzzz!!! bikin takut... (tapi tetap nakal... di belakangnya ja heheh)
mengingatkan aku 1 kisah... time tu hujan ... waw... suka la.. mandi hujan... tapi... bila aku pulang.... memanas la maci aku nie.. habis.. kena cubit2 hueheuheu sakit2... bukan ja d suruh cubit.. aku d kasi telanjang... (kan masi keci).. d suru injut d depan pintu warden(ruma kakak aku) ... semua kakak2 asrama tgk.. aku lex ja.. hehehe mana tau apa2 lol... heheh semua kakak2 d asrama sinyum2... tgk lolou kali.. tu la durang suka.. huhuhu
n yg aku paling ingat... time tu aku masih menyusu botol (suda la menyusu botol... nakal.. tarukk) ..... MESTI tiap2 pagi kakak akan buat susu n sumbat d mulut aku supaya bangun hehehe... susu milo bah... jan alang2 baru siukk keekekek... siuk nya ehh.. huhuh aku rindu kakak aku.. kenapa la dia pergi awal betul ar... aku lum sempat kasi tau yg aku sayang betul sama kakak aku... emm ok2.. sambung cerita dulu..
emm time tu ada aku sakit gigi.. hehehe care nya kakak aku.. apa lagi.. habis ice cream n kfc d belikan heheh siuk... n kakak aku ni suda mengait. heheheh bukan pengait ar.. kait kain bah.. yg buat2 huruf tu.. hohohoho... ayat2 al-quran d buatnya.. emm nanti ada masa aku post gambar2 semua tu.. cantik2..... suka betul dia buat.. aku ni tgk ja la.. main2 n buat kerja lain...
hehehe ingat2 pasal mengait... teringat pula pasal tabung.. walaupun enda berkaitan dgn kait mengait ni hehehe.. tabung aku ni.. wuuu banyak la suda urg bilang.. tapi aku enda dpt buka.. huuhh kecewa... tapi... dgn akal nakal aku ni.. aku p ambil strika.... kasi paling panas.. n cucuk p tabung.. naaaaaaaa bucur la.. pintar kan? hahahah tapi kedapatan... habis aku d kerja kan lalalala......
ada lagi part aku time skul agama d tuaran...aku ni enda suka sekolah.. ntah la kenapa.. mau main sija... jadi.. aku ponteng time tu.. sampai la lebih masa pula aku ponteng.. pai la jam 5 lebih... heheheh enda sedar... risau kakak aku ni... dia p la sikul agama aku.. mencari aku.. sekali dia tejumpa aku.. aku d sana.. batu2 bata yg mau buat jalan tu betapuk d sana... (jadi rumah2) hohohooho... aku pun enda pasti la... kena marah ka enda.. lupa2 heheh lama suda baitu.. huhuhu
d sana suka tul aku cari masalah... huhuh kak lina juga la menyelesaikan.. aku suka bila kakak lina buat sup ikan... sup sija d makan... ikan enda.. heheh.. pok sup :P
oh ya.. ada lagi... time mau p sikul cina... (sikul cina bah aku nie.. :D ) ... aku p ponteng.. tapi busan.. jadi... aku betapuk dlm kotak hehehe lama juga.. enda juga la kedapatan.. tapi ada hari tu aku kedapatan.. sebab lepak2 d gelanggang basketball enda silap.. ehhehe ada aku d tanya.. jam berapa sikul.. aku kasi tau jam 8 .. hohohoho ketara menipu lalalala.. ingat jam2 p kerja ka tu hahaaaahahha.. kakak aku ni hantar la aku p sikul cina.. nama sikul tu.. chin shen emmm hehehe...
siuk dgn kakak lina nie.. suda la kuat sembayang... pandai memasak... buat kek.... menjahit.. dia la rajin buat baju raya :D ...
emmm skg ni aku suda besar.. masuk 21tahun suda aku.. kisah tu.. suda lama berlalu... aku akan ingat sampai bila2.... aku selalu rindukan kakak lina aku... kami ni 5 adik beradik skg kurang suda.. emmmmm adui... huh.... lex sija la.. walaupun enda dpt lex....

kak... adik sayang kakak...